Vuonna 2008 Evankelisten opiskelijoiden aktiomatka suuntautui Sambiaan. Seitsenhenkinen joukkomme koostui tasapuolisesti Suomen eri kolkilta tulevista opiskelijoista.  Kolmeviikkoisen reissumme aikana majoituimme pääasiassa Auvisten ja Arkkiloiden lähettiperheiden luona pääkaupunki Lusakassa.

img_2875.jpgMatkamme kohokohta oli epäilemättä kuuden päivän retki Sambesin maaseudulle Luoteis-Sambiaan. Kanssamme matkasi paikallinen pastori Kaumba, joka tulkkasi Villen saarnat ja piti tunnelman korkealla silloinkin kun kuumuus ja pomppiva autokyyti veivät meiltä suomalaisilta virtaa. Olen kyvytön kuvaamaan sitä lämpöä ja riemua, jolla meidät otettiin joka kylässä vastaan. Kaikenlainen kiire ja tärkeily olivat yhtä kaukana kuin niin kutsuttu sivistynyt maailma. Ennennäkemätöntä yhteisöllisyyttä ja lämminhenkisyyttä ihastellessani mietinkin, kuka lopulta on sivistynyt. Yhdellä jos toisella meistä taisi jäädä pieni pala sydämestä Sambesille.   

Sekä Lusakan alueella että Sambesilla osallistuimme lukuisiin jumalanpalveluksiin ja nuorteniltoihin, joissa esitimme myös omaa ohjelmaamme. Se sisälsi lauluja, laululeikkejä, sketsejä ja lyhyitä puheita.

Matkamme lopuksi pääsimme kolmen päivän lomalle turistikaupunki Livingstoneen, jossa ihailimme Viktorian putouksia ja koimme kutkuttavan jännittäviä hetkiä kävelysafarilla sarvikuonon ja buffalohärkien keskellä. Erityisen vahvoja sydämentykytyksiä aiheutti seuraamme varoittamatta ilmestynyt puff adder –lajiin kuuluva matelija, joka tapaamishetkellä onneksemme oli laiskanpuoleisella tuulella…

Sambian viikkojen aikana saimme uskomattomia kokemuksia ja opimme lähetystyöstä, Sambiasta ja sambialaisista sekä ennen kaikkea Jumalasta ja hänen ihmeellisestä työstään ja läsnäolostaan maailman kaukaisimmissakin kolkissa. Lähetystyöllä on runsaasti työsarkaa Sambiassa, sillä vaikka paikalliset kristityt monesti osallistuvat innokkaasti seurakunnan toimintaan, puuttuu heiltä usein syvempi sitoutuminen kristilliseen elämäntapaan.

Elina Salminen