Evankelisten Opiskelijoiden aktio

EVANKELISTEN OPISKELIJOIDEN LÄHETYSAKTIO & LUTHER-MATKA SAKSAAN 14.–21.5. 2024.

Hakuaika Evankelisten Opiskelijoiden toukokuussa järjestettävään Saksan aktioon julistetaan alkaneeksi!

 

Miksi Saksa?

 

Iraniin tai Afganistaniin olisi vaikea ja vaarallista lähteä kertomaan Jeesuksesta, mutta Jumala on tuonut lähetyskentän meidän ulottuvillemme. Saksaan on tullut viime vuosina suuri pakolaisvirta. Pelkästään Hampurissa asuu noin 14 000 iranilaista ja yli 25 000 afgaania. Jumala tekee suuria persialaisten parissa: Heitä on tullut kirkkoon ja kasteelle sankoin joukoin. Esimerkiksi näkyjen ja unien kautta he kiinnostuvat Jeesuksesta ja hakeutuvat kirkkoon etsimään lisää tietoa. Monet myös kertovat, että kristittyjen ystävällisyys ja avuliaisuus on herättänyt heidän mielenkiintonsa. Persialaiset janoavat rauhaa ja vapautta sekä iloa, jonka vain Kristus voi antaa. On upeaa nähdä, miten heidän silmänsä syttyvät, kun he ymmärtävät evankeliumin ensimmäistä kertaa. Eurooppaan tulevat persialaiset ovat usein pettyneitä islamiin, mutta uskovat kuitenkin Jumalaan ja etsivät henkilökohtaista suhdetta häneen.

 

Tämän herätyksen parissa meillä on paljon tehtävää. Tulijat tarvitsevat raamattuopetusta, vierellä kulkemista, sielunhoitoa ja esikuvia kristittynä nuorena elämisestä. Saksalainen seurakuntaväki on jo enimmäkseen ikääntynyttä, vaikka nuoria perheitäkin on. Kuitenkin monet pakolaisista ovat nuorehkoja aikuisia, ja opiskelijaikäisten aktiolaisten kohtaaminen tulee olemaan heille virkistävää ja innostavaa.

 

Näemme seurakuntalaisten kutsuvan kirkkoon tuttaviaan vastaanottokeskuksista ja kielikursseilta. Vielä on kuitenkin jo pelkästään Hampurissa paljon tavoittamattomia ihmisjoukkoja. Joidenkin tilastojen mukaan Saksassa elävistä afgaaneista vain noin 0,04 % on protestanttisia kristittyjä, kun taas Saksaan asettuneista iranilaisista arvioidaan kristityksi kääntyneiden osuudeksi 25 %.

 

Mitä on luvassa?

 

Aktion aluksi tehdään muutaman päivän mittainen Luther-matka. Junalla siirrytään Hampurista Wittenbergiin, josta luterilainen uskonpuhdistus alkoi. Wittenbergin linnankirkon oveen Luther naulasi kuuluisat teesinsä anekauppaa vastaan ja kaupunginkirkossa hän piti useimmat saarnansa. Kaupungissa sijaitsee myös “Musta luostari”, josta tuli Martin ja hänen perheensä koti. Wittenbergiin tutustumisen ohella tehdään päivämatka Wartburgin linnaan. Siellä näemme mm. kammion, jossa munkki Martti asui ja käänsi Uuden testamentin saksaksi.

 

Luther-matkalta siirrytään Hampuriin, jossa on loppumatkan ajan tarjolla lattiamajoitus kahden seurakunnan tiloissa. Tutustumme persialaisiin seurakunnassa ja vastaanottokeskuksissa ja kutsumme uusia ihmisiä kirkkoon. Sään salliessa kohtaamme ihmisiä kadulla jakaen esimerkiksi kristillistä kirjallisuutta, musisoimalla tai pantomiimin avulla. Aktiolaisilla on mahdollisuus pitää todistuspuheenvuoro yhteisessä illanvietossa seurakunnan tiloissa.

 

Aktiolaiset myös kuvaavat lyhyen videon matkastaan ja välittävät sen kautta Saksan-kentän kuulumisia ja rukousaiheita Suomeen. Aktiolaiset avustavat persiankielisessä jumalanpalveluksessa ja osallistuvat raamattutuntiin, ja tässäkin yhteydessä on mahdollisuus tutustua lähemmin persialaisiin, tai esittää esimerkiksi näytelmä persialaisten uskon vahvistukseksi ja syventämiseksi. Persialaisia on helppo lähestyä ja he ilahtuvat, kun eurooppalaiset ovat kiinnostuneita tutustumaan heihin ja oppimaan heidän kieltään ja kulttuuriaan. Lähetit toki tulkkaavat tarvittaessa.

 

Aktiolaisten tehtäviä voidaan räätälöidä kiinnostusten ja lahjojen mukaan. Ilmoita mielellään jo hakuvaiheessa, jos soitat jotakin soitinta tai jos sinulla on muuta erityisosaamista. Kuitenkin tärkeintä on oma suhteesi Jeesukseen ja halu kutsua muitakin hänen yhteyteensä. Rukoilemme Taivaan Isältä rohkeutta, intoa ja viisautta kaikkiin tehtäviimme sekä aktion valmisteluihin.

 

Aktion vetäjinä Saksassa toimivat Sleyn lähetit Marko ja Siiri Turunen sekä Pasi Palmu.

 

ENNEN AKTIOTA, AKTION AIKANA JA SEN JÄLKEEN

 

Matkaan lähteviltä edellytetään osallistumista kahdelle valmistavalle viikonloppukurssille Karkussa keväällä 2024 16.–18.2. sekä 19.–21.4. Lisäksi ryhmä kokoontuu ensitapaamiseen Tampereelle yhdeksi päiväksi keväällä 2024 ennen aktiota.

 

Aktioryhmästä joku valitaan huolehtimaan yhteydenpidosta Sleyn lähetysosastoon, aktion tiedottamisesta, mm. kuvaamisesta, blogin pitämisestä, juttujen kirjoittamisesta ja lähettämisestä Sanansaattajaan ja yhteydenpidosta EO:n pääsihteeriin ja/tai lähetyspappiin aktiokohteessa.

 

Aktion jälkeen lisäksi kanavan pitäminen ainakin EO:n Starttipäivillä Karkussa syksyllä 2024 kuuluu aktiopestiin. Kanavan pitäjien matkat ovat omakustanteisia.

 

Aktiolaiset vierailevat aktion jälkeen pyyntöjen ja erillisten sopimisten mukaan pienemmissä ryhmissä EO:n illoissa kertomassa kokemastaan ja innostamassa näin opiskelijoita lähetystoimintaan. Näistä matkoista korvataan matkakulut halvimman kulkuneuvon mukaan kahdelle aktiolaiselle per reissu. Vierailuista sovitaan EO-paikkakuntien kanssa jo ennen aktiota kevään 2024 mittaan.

 

MITÄ AKTIO MAKSAA?

 

Jokaisella lähtijällä tulee olla koko Saksan matkan ajan voimassa oleva matkavakuutus. Jokainen hankkii ja kustantaa vakuutuksen itse. Jokainen aktiolainen hankkii ja kustantaa myös itse kaikki päivittäiset ruokailunsa aktion aikana. Saksassa ruokakauppojen ja ravintoloiden hintataso on suurin piirtein samanlainen kuin Suomessakin. Näiden kulujen lisäksi matka tulee maksamaan yksittäiselle aktiolaiselle arviolta vähän alle 400€. Tämä summa sisältää lennot, majoitukset, matkat Saksassa sekä sisäänpääsymaksut Luther-matkalla. Lisäksi mainitussa summassa on huomioitu se, että EO kustantaa jokaisen aktiolaisen matkasta 200€.

 

Lisäksi jokainen aktiolainen kustantaa itse matkansa kahtena valmistavana viikonloppuna Karkkuun, Tampereelle suunniteltuun yhteiseen tapaamiseen ja kotoa Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja takaisin. Mitään erityisiä rokotuksia ei tarvita, mutta matkaanlähtijän tulee varmistaa, että hänellä on perusrokotukset voimassa (kurkkumätä, jäykkäkouristus, polio ym.). Tietoa suomalaisen perusrokotuksista saa kunnallisista terveyskeskuksista. Kukin varaa luonnollisesti omat käyttörahat matkalle. Henkilökohtaisia apurahoja matkaan voi koittaa hakea esim. omalta seurakunnalta ja hiippakunnan lähetystoimistolta.

 

OLISIKO TÄMÄ JUURI SINULLE?

 

Aktioon valitaan noin 10 henkilöä. Osallistujilta edellytetään henkilökohtaista uskoa Jeesukseen ja sitoutumista luterilaiseen tunnustukseen. Lisäksi valintakriteereinä huomioidaan mm. EO:n tai muuhun Sleyn toimintaan osallistuminen sekä kyky sopeutua ja toimia ryhmässä. Osallistujat pyritään valitsemaan eri puolilta Suomea eri EO:ista. Riittävä terveydentila ja kohtalainen englannin tai saksan kielen taito ovat myös hyödyksi. Jos terveydessäsi on jotakin, joka mietityttää aktion suhteen, niin kysy rohkeasti. Ryhmään tarvitaan sekä miehiä että naisia. Hakijan toivotaan pyytävän suosituksen joltakin Sleyn työntekijältä tai vastuunkantajalta. Rukoile ja kysele Jumalalta, olisiko tämä tehtävä sinua varten.

 

HAKEMUKSET

 

Jos kiinnostus heräsi, niin lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi VIIMEISTÄÄN 31.1.2024 osoitteeseen aleksi.kuokkanen at sley.fi

 

Kerro hakemuksessa:

 

* mitä kristillinen luterilainen usko sinulle merkitsee

* miksi haluaisit mukaan aktioon

* millä lahjoilla voisit palvella aktiossa

* missä Sleyn toiminnassa olet ehkä ollut mukana (esim. nuorisotyössä, EO:n toiminnassa, mainitse paikkakunta)

* jos olet hakenut aiemmin EO:n aktioon

* jos olet ollut mukana jonkun toisen järjestön aktiossa tai esilähetyskoulutuksessa

* suosittelijan nimi ja yhteystiedot

* jotain muuta mitä haluat kertoa

 

Valinnasta pyritään tiedottamaan viimeistään 5.2.2024 alkavalla viikolla 6.

 

Jos sinulla on jotain mikä mietityttää aktioon tai hakemiseen liittyen, niin vastaamme parhaamme mukaan myös kysymyksiin ennen hakuajan umpeutumista. Olisiko nyt sinun vuorosi lähteä toteuttamaan suurta tehtävää?

 

Terveisin,

Aleksi Kuokkanen, EO:n pääsihteeri

Saksan iranilaistyön lähetit Sleyssä, Pasi Palmu sekä Siiri ja Marko Turunen

Pekka Jauhiainen, Sleyn lähetyskoordinaattori